Să explorăm insula Kos!

            În ultimii doi ani, insula Kos a avut parte de două mari provocări: taberele de refugiați și cutremurul de luna trecută. Mă gândesc că această insulă frumoasă a căzut în dizgrație și aș vrea să o reabilitez puțin. Recunosc că dacă ar fi să o vizitez anul acesta m-aș gândi de două ori! Economism tot timpul anului pentru a face o vacanță în insulele grecești, și parcă nu îți vine să mergi acolo unde știi că te-ai putea confrunta cu situații neplăcute, care să îți strice concediul. Vă scriu pentru că taberele de refugiați nu vor fi veșnic acolo, iar în ceea ce privește cutremurele, țara noastră, de câțiva ani, stă sub iminența mișcărilor seismice mai serioase și asta nu ne face să stăm pe loc.

            Insula Kos, situată în sud-estul Mării Egee, face parte din grupul insulelor Dodecaneze. Principalele avantaje ale acestei insule sunt: suprafața mică ce permite vizitarea întregii insule, plajele frumoase cu nisip fin, bine organizate și accesibile, bogăția vestigiilor istorice, gastronomia locală susținută de preocuparea localnicilor pentru o agricultură sustenabilă.

O harta a insulei: http://ontheworldmap.com/greece/islands/kos/kos-beaches-map.html

            Toate plajele insulei Kos sunt frumoase, accesibile, pregătite să îți ofere o zi de răsfăț pe un șezlong sau una activă cu sporturi nautice, snorkeling, înot în apele Mării Egee. Trebuie să știți că marea ce scaldă țărmurile sudice ale insulei Kos este mai rece decât în nord datorită curenților. Când intri în apă chiar simți că te răcorești! Am să vă prezint cinci plaje care mi-au plăcut cel mai mult:

 1. Thermes (Empros Thermi) este situată la circa 12 km de orașul Kos. Unicitatea acestui loc constă în prezența unor izvoare cu apă sulfuroasă și fierbinte. Există o mică piscină, amenajată de către localnici, în care turiștii se înghesuie. Este vorba despre amplasarea unor bolovani în semicerc printre care apa mării își face loc. Mă amuzam pentru că mai toți turiștii, care leneveau în apa caldă, erau surprinși când valurile reci treceau de bolovani. Fiecare reacționa în felul său: săreau, țipau, râdeau. În timpul sesiunii obligatorii de snorkeling vedeam bulele de gaz ce se ridicau la suprafață. De la parcare și până la plajă poți beneficia, contra cost, de serviciile măgărușilor!
 2. Kardamena are circa șase kilometri și deservește stațiunea cu cele mai luxoase hoteluri de pe insulă, cu o viață de noapte intensă. Această plajă are două sectoare: unul liniștit, cu taverne și plajă mai puțin aglomerată și unul cu toate facilitățile pentru a satisface o gamă variată de dorințe. Noi am ales sectorul mai liniștit și bine am făcut pentru că am avut parte de o dimineață liniștită și plăcută.20130909_091651
 3. Agios Stefanos se află în zona golfului Kamari. Frumusețea acestei plaje este întregită de insula Kastri unde se poate ajunge înotând sau cu barca și de ruinele bazilicii Agios Stefanos. Pe insula Kastri se află mica mânăstire Agios Nikolas. Plaja este bine amenajată și pitorească.
 4. Plajele Paradise și Camel sunt situate în apropierea plajei Agios Stefanos. Prima este bine organizată, a doua mai sălbatică (deh, mai poți da de câte un nudist!). Plaja Paradise, în opinia mea, oferă tot ceea ce îți dorești, sectoare de plajă lată mărginite de zone cu stânci, oportunitatea de a practica sporturi nautice, un mini parc acvatic pe mare foarte interesant, restaurante și terase pentru toate gusturile și toate buzunarele.
 5. Plaja Mastichari renumită pentru nisipul fin și apa cristalină este ideală pentru familii. Copacii Tamarix de pe plajă oferă umbră și contribuie la crearea unui peisaj superb.20130906_16220420130906_162236
 6. Alte plaje frumoase: Psalidi, cu pietricele, Kavo Paradise, Lambi, Tigaki și Marmari cu nisip fin.
  20130907_131059
  plaja Psalidi
  20130905_095731
  Capul Psalidi
  20130909_175420
  capul Skandari
  20130908_080058
  plaja Lambi
  20130908_075701
  plaja Lambi

                Insula Kos a fost pe rând sub dominația venețienilor, cavalerilor din Rodos, otomanilor, germanilor, pentru ca în 1947 să revină Greciei. Din zona orașului Kos se vede țărmul Turciei, însă dacă întrebi un localnic ce se vede în depărtare puțin probabil că o să îți spună. În zona portului, toate navele turcești ce fac croaziere sunt grupate într-un colț. Orașul Bodrum poate fi vizitat, dacă îți planifici o croazieră de o zi și dacă ai pașaportul cu tine.

               Atracțiile din orașul Kos: platanul lui Hipocrate, Agora antică, castelul Ioaniților (cavalerilor Sf. Ioan), muzeul lui Hipocrate, moscheea Gazi Hassan, biserica ortodoxă Sf. Paraskevi etc.

                Platanul lui Hipocrate naște multe controverse, pentru că platanul este un copac ce nu trăiește 2000 ani, cel puțin așa spun biologii ….. însă povestea lui este suficient de frumoasă pentru a atrage turiștii. Pentru vestigiile istorice menționate mai sus ar fi bine să apelați la un ghid. Veți afla lucruri interesante! Găsiți la https://www.toursbylocals.com/Kos-Tours sau puteți citi cu atenție inscripțiile de la fața locului. La circa 4 km depărtare de Agora antică se găsește Sanctuarul lui Asclepeion, ruinele unei foste școli de medicină, fondată în secolul al III lea î.e.n. Asclepius a fost, în mitologia geacă, zeul medicinei.

  20130907_192103
  biserica Paraskevi

  This slideshow requires JavaScript.

  This slideshow requires JavaScript.

  Mă opresc aici, spunându-vă că nu am epuizat subiectul. Voi reveni cu informații despre satul Zia, gastronomia locală și croaziera care mi-a demonstrat că sunt turiști indisciplinați, și în Marea Britanie, Cehia, Polonia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s