O călătorie în estul Cretei

            Prima vacanță în insula Creta a fost în septembrie 2012. Am descoperit aici locuri și oameni minunați și, poate de aceea, această insulă este pe primul loc în topul preferințelor mele. Creta este împărțită în patru prefecturi Hania (Chania în engleză), Rethymnon, Iraklion (Heraklion) și Lassithi. Jumătatea estică a acestei insule prezintă peisaje foarte diverse, zone supraaglomerate în contrast cu altele pustii. Aici este locul de naștere al lui Zeus și al celebrului El Greco. Ai nevoie de mult timp pentru a cuprinde această diversitate! Noi ne-am mulțumit cu șapte zile minunate.

            Dacă te uiți pe o hartă a insulei Creta și vezi că are circa 300 km lungime și între 20 și 80 km lățime îți zici: ,,Floare la ureche, într-o zi pot parcurge distanța est-vest!”. La fața locului realizezi că nu-i așa. Relieful predominant muntos și drumurile înguste nu îți permit sa înaintezi cu mai mult de 40-60 km/oră. Noi am stat în Agios Nikolaos, așa că am vizitat tot ce am putut, în prefectura Lassithi și puțin din zona Heraklion.

            Și pentru că ne-am dus mai ales pentru soare și mare am să va prezint mai întâi câteva plaje. Am să încerc să fac un top trei al acestora.

           Plaja Vai este pe primul loc în topul meu. După Navaggio, din insula Zakhintos, este pe locul al doilea în topul plajelor din insulele grecești, pe care le-am vizitat până acum. Situată în extremitatea estică a insulei, la circa o sută de kilometri față de Agios Nikolaos, această plajă exotică este unică datorită rezervației de palmieri ce o mărginește. Se spune că este singurul loc din Europa unde palmierii cresc sălbatic. Imaginile cred că vă vor convinge că această plajă are un aer tropical.

plaja Vai 2plaja Vai

          Plaja dispune de toate facilitățile: șezlonguri, umbreluțe, restaurant, centru de sporturi nautice.

           Erimoupolis (Itanos) este situată în nordul plajei Vai, la o distanță de circa trei kilometri. Este vorba despre trei plaje diferite! Drumul se oprește într-o parcare, iar de acolo rămâne să alegi unde dorești să faci plajă. Cum stai cu fața spre mare, în partea dreaptă (sud) vei vedea ruinele anticului oraș Itanos. Dacă te îndrepți în acea direcție vei descoperi o plajă mică cu palmieri. În fața parcării este o altă plajă mică, cu nisip fin, stânci și câțiva copaci. Aceste două plaje sunt ideale pentru snorkeling. Ruinele orașului Itanos sunt parțial acoperite de apă, așa că vei avea parte de o experiență unică. Ca să ajungi la cea de-a treia plajă, din parcare vei urma o potecă spre nord (stânga). În zece minute vei ajunge la o plajă întinsă, cu nisip fin, încadrată de versanți abrupți și scăldată de ape turcoaz. Cel mai mare dezavantaj al acestor plaje este lipsa facilităților. Probabil că de aceea nu sunt foarte aglomerate. Dacă pe cele două plaje mici poți beneficia de umbra copacilor, pe cea mai mare ai nevoie de o umbrelă. Trebuie să ai apă la tine și eventual ceva de mâncare.

Itanos

Erimoupolis

             Almyros este situată la circa trei kilometri de orașul Agios Nikolaos. Partea sa sudică este modelată de către râul Almyros care se varsă în mare. Mi-a plăcut această plajă pentru că este bine organizată, nisipul este fin, iar adâncimea apei crește treptat. În larg, pe stânci este ancorat steagul Greciei. Într-o parte a plajei apa este mai rece datorită râului Almyros, iar în cealaltă te poți bucura de snorkeling. În plus, poți practica sporturi nautice! Lângă plajă, râul Almyros a creat o zonă cu papură, stuf, palmieri și eucalipți ce constituie adăpost pentru câteva specii rare de păsări. Această plajă este una răcoroasă, datorită cadrului natural. Aici nu vei simți canicula!

Amyros

            Alte plaje care mi-au plăcut: Sissi (foarte aglomerată, însă cu facilități), Voulisma (Istron), Koutsounari, Mirtos etc. Oferta este însă mult mai variată!harta plaje Lasithihttp://www.cretanbeaches.com/en/beaches-of-crete/east-crete-beaches-lassithi

            În această vacanță, pe lângă plajă, am încercat mai mult decât oricând să vizitez situri arheologice, muzee, zone tradiționale etc. Am să vă prezint câteva dintre ele:

  1. Platoul Lassithi este o zonă agricolă importantă a Cretei. Relieful muntos i-a determinat pe localnici să construiască mori de vânt, care astăzi constituie principala atracție turistică. În drumul către peștera Psychro, presupusul loc de naștere al lui Zeus, veți trece pe lângă muzeul ,,Homosapiens”. Am vrut să îl vizităm, dar proprietarul muzeului era nervos (țipa la niște turiști, în greaca lui) așa că am renunțat. Citisem că muzeul este mic și interesant, mai ales pentru copii. Ne-am mulțumit cu imortalizarea locului, am băut o cafea bună, iar Irina a mâncat o înghețată! Din parcare și până la peșteră poți beneficia de serviciile unui măgăruș. În prefectura Heraklion există o altă peșteră, Ideon Andron (Ιδαίο Άντρο) unde se presupune că Zeus a copilărit.homosapiens
  2. Ruinele palatului Knosos reprezintă o importantă atracție turistică, situată la circa cinci kilometri de orașul Heraklion. Acest palat a fost distrus și reconstruit de câteva ori de-a lungul timpului. Inițial, a fost construit de către regele Minos pentru a alunga minotaurul, creatura mitică din perioada civilizației minoice. Astăzi au mai rămas câteva fresce bine conservate și coloanele tipice acestei civilizații. Mai multe detalii găsiți pe www.greeka.com. KnososKnosos 2
  3. Cretaquarium https://www.cretaquarium.gr/ și Aquaworld Aquarium http://www.aquaworld-crete.com/ sunt două atracții turistice atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acestea sunt situate între Heraklion și Malia, la o distanță de circa 12 km una față de cealaltă. Accesând adresele, veți afla mai multe lucruri interesante și vă veți decide pe care să-l alegeți, dacă sunteți în criză de timp. La Aquaworld există și posibilitatea ca cei mici să atingă diverse creaturi, iar între orele 10 și 13 se organizează tururi ghidate.Acvariul
  4. Insula Spinalonga situată în golful Elounda, la circa 15km nord de Agios Nikolaos se remarcă prin fortăreața construită de către venețieni în secolul al XVI-lea. Din 1904, pe această insulă a fost amenajată o colonie de leproși. Timp de cinzeci de ani acei oameni năpăstuiți de soartă au fost obligați să își ducă traiul aici. Pe lângă fortăreață, puteți vizita așezarea construită de către leproși și unde veți găsi informații interesante despre acea perioadă. Din Plaka și nu numai se organizează tururi ale insulei. Scriitoarea britanică Victoria Hislop a fost atât de impresionată de acest loc, încât a descris fragmente din viața leproșilor în romanul ,,The Island”.spinalonga

              Închei aici, spunându-vă că mai sunt multe alte atracții turistice ale acestei zone, pe care însă vă las pe voi să le descoperiți. Vizitați Creta și nu veți fi dezamăgiți!

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s